Grandwood holding chce naďalej investovať vo Vranove nad Topľou

26.09.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 26. septembra (TASR) - Spoločnosť Grandwood holding, ktorá sa pôvodne vzdala svojho zámeru investovať vo Vranove nad Topľou, má naďalej záujem o vybudovanie novej drevospracujúcej továrne v tomto meste na východe Slovenska. Na dnešnom Mestskom zastupiteľstve (MsZ) vo Vranove nad Topľou to potvrdil konateľ spoločnosti Stanislav Lakatoš.
Dany R. E. Rottiers zo spoločnosti EIC, ktorý je poradcom mesta pre zahraničné investície, na dnešnom MsZ vo Vranove informoval, že do Grandwoodu holding vstupuje nový akcionár.
"Serbesovci odchádzajú a prichádza nový ruský investor," poznamenal Rottiers s tým, že spoločnosť Grandwood holding chce do konca októbra tohto roka podpísať s mestom Vranov nad Topľou novú zmluvu o podmienkach nájmu pozemkov v tamojšom priemyselnom parku Ferovo. MsZ dnes schválilo zámer prenajať plochu pre výstavbu budúcej továrne v prospech spomínanej spoločnosti v sume 0,15 eura za štvorcový meter. Rottiers ďalej uviedol, že Grandwood holding chce postaviť základný kameň svojej novej fabriky ešte na jeseň tohto roka.
Konateľ Grandwoodu dnes médiá informoval, že parametre plánovanej investície vo výške 45 miliónov eur sa oproti pôvodnému projektu z jari tohto roka výrazne nemenia. "Náš podnikateľský zámer sa skladá z troch základných častí, ktorými sú píla, energocentrum a závod na plastifikáciu dreva. S pílou chceme začať čo najskôr," poznamenal Lakatoš. Firma má podľa jeho slov v pláne vytvoriť v priemyselnom parku Ferovo do 36 mesiacov približne 400 nových pracovných miest.
Podporu investícii Grandwood holding vyjadrili v uplynulých mesiacoch viacerí členovia vlády SR. Premiér Robert Fico a minister hospodárstva Tomáš Malatinský podpísali 16. apríla tohto roka na pôde Ferova spolu so zástupcami Grandwoodu memorandum o spolupráci. Investor sa však neskôr rozhodol, že svoj podnikateľský zámer vo Vranove nad Topľou napokon realizovať nebude.
Vtedajší akcionár Grandwoodu holding Ridvan Serbes v júni tohto roka informoval, že mediálna prezentácia ich projektu na Slovensku sa stala veľmi urážlivá a osobná. "Zdiskreditovala moju osobu, rodinu, naše úspechy a naše obchodné aktivity," uviedol v liste, ktorý adresoval ministerstvu hospodárstva SR. V súvislosti s poskytnutím štátnej investičnej pomoci pre Grandwood podala pred niekoľkými mesiacmi opozičná strana SaS trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Úrad špeciálnej prokuratúry pre podozrenie zo subvenčného podvodu.
Grandwood holding sa bude podľa Rottiersových slov uchádzať s novým akcionárom o štátnu investičnú pomoc naďalej. Do projektu na východe Slovenska je spoločnosť ochotná ísť aj v prípade, ak ju napokon nezíska.
 

Vyberte región